2019
DOI: 10.30831/akukeg.435487
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmenlerin Mesleki Çalışmalara İlişkin Metaforik Algıları

Abstract: The aim of this study was to examine the beliefs of teachers about occupational practices through the metaphors they developed. The occupational practices, mostly experienced in their own schools, held in September and June annually. The study was designed as a descriptive quantitative research comprising of 150 teachers. The research data was collected from those teachers of Muratpaşa district of Antalya through "Metaphors Teachers Survey Towards the Occupational Practices" developed by researchers. Data appl… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
2
0
2

Year Published

2021
2021
2022
2022

Publication Types

Select...
2

Relationship

0
2

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(4 citation statements)
references
References 5 publications
0
2
0
2
Order By: Relevance
“…Diğer yandan öğretmenlerce programların geleneksel hizmet içi eğitim havasında geçtiği, beklenen yararı sağlamadığı, ihtiyaç analizinde kendilerinin rolünün olmadığı, çalışmaların mesleki gelişime katkısının teorik kaldığı ve değerlendirme sürecinin yetersiz olduğu düşünülmektedir (Sıcak ve Parmaksız, 2016;Gültekin, Aktay ve Gültekin, 2018). Bu programlara ilişkin öğretmen görüşlerini metaforlarla belirleyen bir araştırmanın bulgularına göre mesleki çalışmalara ilişkin en çok sonuç doğurmayan eylemler ve boşa geçen zaman temalarında metafor üretilmiştir (Türker ve Tok, 2019). Bazı öğretmenlere göre mesleki çalışmalar mevcut uygulanan şekliyle işlevsel değildir ve bu çalışmalar formalite, zaman kaybı, para israfı, angarya, boş bir süreç, kurul, dedikodu, evrakçılık gibi kavramlarla değerlendirilmektedir (Kahyaoğlu ve Karataş, 2019).…”
Section: Kuramsal Arkaplanunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Diğer yandan öğretmenlerce programların geleneksel hizmet içi eğitim havasında geçtiği, beklenen yararı sağlamadığı, ihtiyaç analizinde kendilerinin rolünün olmadığı, çalışmaların mesleki gelişime katkısının teorik kaldığı ve değerlendirme sürecinin yetersiz olduğu düşünülmektedir (Sıcak ve Parmaksız, 2016;Gültekin, Aktay ve Gültekin, 2018). Bu programlara ilişkin öğretmen görüşlerini metaforlarla belirleyen bir araştırmanın bulgularına göre mesleki çalışmalara ilişkin en çok sonuç doğurmayan eylemler ve boşa geçen zaman temalarında metafor üretilmiştir (Türker ve Tok, 2019). Bazı öğretmenlere göre mesleki çalışmalar mevcut uygulanan şekliyle işlevsel değildir ve bu çalışmalar formalite, zaman kaybı, para israfı, angarya, boş bir süreç, kurul, dedikodu, evrakçılık gibi kavramlarla değerlendirilmektedir (Kahyaoğlu ve Karataş, 2019).…”
Section: Kuramsal Arkaplanunclassified
“…MEB, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin büyük bir kısmını 2015 ve sonrası dönemlerde yayınladığı mesleki çalışma programlarıyla sağladığını varsaymaktadır, oysa eldeki bulgular seminer dönemlerinin etkisizliğini bir kez daha ortaya koyarak öğretmen geliştirme sisteminin daha farklı uygulamalara ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Alanyazında seminer dönemini konu alan araştırma bulguları da genel olarak eldeki araştırma bulgularıyla paralellik göstermektedir (Sıcak ve Parmaksız;Gültekin, vd., 2018;Kahyaoğlu ve Karataş, 2019;Türker ve Tok, 2019).…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified
“…In the study conducted by Saracaloğlu et al (2016) with classroom (n=48) and branch teachers (n=50), it was concluded that there was a lack of planning regarding the vocational working process of teachers, that the aim was not clear and that efficiency was low. Similarly, in the study conducted by Türker and Tok (2019) where the metaphors developed by teachers regarding applied and ideal vocational training programs were compiled and evaluated, it was found that the current form of these programs were perceived negatively by teachers.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 98%
“…served their purpose by referring to the views of teachers regarding these activities (Çelikten, 2006;Gül and Aslan, 2009;Karaca, 2010;Gökyer, 2012;Günbayı and Taşdöğen, 2012;Özan et al, 2014;Kasapoğlu, 2016;Sıcak and Parmaksız, 2016;Ekici et al 2017;Nemli, 2017;Gültekin et al, 2018). However, the number of metaphorical research regarding the subject is limited (Tonbul, 2006;Saracaloğlu et al, 2016;Türker and Tok, 2019). In the study conducted by Saracaloğlu et al (2016) with classroom (n=48) and branch teachers (n=50), it was concluded that there was a lack of planning regarding the vocational working process of teachers, that the aim was not clear and that efficiency was low.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%