2017
DOI: 10.24130/eccd-jecs.196720171112
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul öncesi eğitim kurumları bahçelerinin incelenmesi

Abstract: Öz: Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumları bahçelerinin mevcut özellikleri ve uygulamaları, okullarda nitelikli bahçe olmasının önündeki engeller ve öğretmenlerin bahçe ile ilgili katılmak istedikleri mesleki eğitim alanlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Ankara ve Muğla il merkezlerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokulu ve ilkokula bağlı anasınıfında görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın ör… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
2
0
2

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 14 publications
(4 citation statements)
references
References 3 publications
0
2
0
2
Order By: Relevance
“…Preschool education institutions should be designed in terms of structure and design in accordance with the age, physical characteristics, and development of children and from the eyes of children. Orçan Kaçan, Halmatov, and Kartaltepe (2017) in their study in which they examined the outdoor of preschool education institutions in the provinces of Ankara and Muğla, revealed that only half of the institutions they examined had an outdoor playground. There are studies in which children prefer the natural environment in preschool education institutions (Carr, Douglas-Brown, Schlembach & Kochanowski, 2017;Dell, 2018;Kahn & Weiss, 2017;Kiewra & Veselack, 2016).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Preschool education institutions should be designed in terms of structure and design in accordance with the age, physical characteristics, and development of children and from the eyes of children. Orçan Kaçan, Halmatov, and Kartaltepe (2017) in their study in which they examined the outdoor of preschool education institutions in the provinces of Ankara and Muğla, revealed that only half of the institutions they examined had an outdoor playground. There are studies in which children prefer the natural environment in preschool education institutions (Carr, Douglas-Brown, Schlembach & Kochanowski, 2017;Dell, 2018;Kahn & Weiss, 2017;Kiewra & Veselack, 2016).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…When the national and international literature is examined, it has been seen that there are some research articles (Abbas, Othman, & Rahman, 2012;Çelik 2012;Geney, Özsoy, & Bay, 2019;Kaçan, Halmatov & Kartaltepe, 2017;Karakucuk, 2008;Norðdahl & Einarsdóttir, 2015;White, 2004) and theses (Balck, 2015;Burçak, 2018;Csányi, 2018;Marcon, 2018;Polat-Yalçıner, 2018) on preschool education environments. However, there are limited publications on which graduate theses conducted in national and/or international context about pre-school education environments were examined in Turkey, not even.…”
Section: Purposementioning
confidence: 99%
“…Gerek ulusal gerekse uluslararası alanyazında yapılan araştırmalar, açık havada eğitimin çocuğun bütünsel gelişimi açısından vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu açıkça gözler önüne sermektedir. Ulusal alanyazında okul öncesi eğitimde açık hava etkinliklerine yönelik olarak öğretmen tutum ve uygulamalarını inceleyen (Alat ve diğerleri, 2012; Cetken ve Sevimli- Çelik, 2018; Çelik, 2012), açık alanların niteliğini belirlemeyi amaçlayan (Çelik, 2012;Orçan Kaçan, Halmatov ve Kartaltepe, 2017;, çocukların "oyun" ve "bahçe" ile ilgili görüşlerinin incelendiği (Arabacı ve Çıtak, 2017), okul bahçelerinin ya da açık hava etkinliklerinin eğitsel amaçlı kullanımına yönelik öğretmen görüşlerini içeren (Civelek ve Akamca, 2017;Tepedağ ve Aktaş Arnas, 2017), bugünün çocuklarının açık hava oyun deneyimlerini geçmiş kuşaklar ile karşılaştıran (Aktaş Arnas ve Sarıbaş, 2020), çocukların açık hava oyun fırsatları ve bu konuyla ilgili ebeveyn görüşlerine yer veren (Cevher- , açık alan tasarımları sunan (Çukur, 2011) ve okul öncesi dönemde açık havada eğitime vurgu taşıyan alternatif uygulamaları içeren (Kahriman-Pamuk, 2020; Kahriman-Pamuk ve Ahi, 2019; Kanat, 2020;Koyuncu, 2019) çalışmalara rastlamak mümkündür. Ulusal alanyazında ayrıca okul öncesi eğitim programını çeşitli bileşenler üzerinden inceleyen çalışmalara da sıkça rastlanmaktadır (Aral ve Kadan, 2018;Baki ve Hacısalihoğlu-Karadeniz, 2013;Başaran ve Ulubey, 2018;Göle ve Temel, 2020;Kandır ve Türkoğlu, 2015;Keçecioğlu, 2015;Özsırkıntı, Akay ve Yılmaz Bolat, 2014;Tuğluk ve Özkan, 2019).…”
Section: Millî Eğitim Bakanlığı Okul öNcesi Eğitim Programı Ve Etkinlunclassified
“…Bu çalışmaların büyük bir çoğunluğu okul öncesi kurumlarının fiziksel koşullarının incelenmesi ile ilgilidir. Okul bahçesinin fiziki koşullarının değerlendirilmesi (Çukur, 2011;Karadağ, Mutlu & Sayın, 2012;Karaküçük, 2008;Orçan-Kaçan, Halmatov & Kartaltepe, 2017;Tepedağ & Aktaş-Arnas, 2017;Vural & Yılmaz, 2016), okul öncesi binalarının fiziksel koşullarının incelenmesi (Kubanç, 2014) ve farklı mimari özellikteki okul öncesi binalarının incelenmesi (Karasolak & Sarı, 2011) ele alınan konulardır. Bunun yanı sıra, ilköğretim ve ortaöğretim okul binalarının fiziksel koşullarını değerlendiren çalışmalar bulunmaktadır (Al-Şensoy & Sağsöz, 2015;Dinç & Onat, 2002;Karakütük et al, 2012;Temli-Durmuş, 2016).…”
Section: Introductionunclassified