2019
DOI: 10.18092/ulikidince.510485
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Örgütsel Adalet İle Örgütsel Si̇ni̇zm Arasindaki̇ İli̇şki̇de Güç Mesafesi̇ni̇n Düzenleyi̇ci̇ Etki̇si̇

Abstract: Ö zBu çalışmanın temel amacı, çalışanların örgütsel adalet algılamaları ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkinin ve bu ilişkide güç mesafesinin düzenleyici etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın verileri anket soru formu ile bankacılık sektöründe çalışan 255 işgörenden toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları; dağıtımsal adaletin duyuşsal ve davranışsal sinizmi ve etkileşim adaletinin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal sin… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

1
1
0
5

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(7 citation statements)
references
References 51 publications
1
1
0
5
Order By: Relevance
“…This expectation of justice and equality in the workplace is consistent with the justice theory proposed by Adams in 1965. According to this theory, individuals compare and evaluate their own inputs and outputs with those of another individual, which can affect their perceptions of fairness and motivation in the workplace. Many studies have shown a correlation between power distance and organizational justice (Köksal, 2018;Acaray, 2019). In this study, we added organizational alienation to the mediation process in the relationship between organizational justice and power distance.…”
Section: Designmentioning
confidence: 99%
“…This expectation of justice and equality in the workplace is consistent with the justice theory proposed by Adams in 1965. According to this theory, individuals compare and evaluate their own inputs and outputs with those of another individual, which can affect their perceptions of fairness and motivation in the workplace. Many studies have shown a correlation between power distance and organizational justice (Köksal, 2018;Acaray, 2019). In this study, we added organizational alienation to the mediation process in the relationship between organizational justice and power distance.…”
Section: Designmentioning
confidence: 99%
“…Örgütsel adalet alan yazında dağıtımsal, süreç ve etkileşimsel adalet olmak üzere üç boyutta incelenmekle birlikte dağıtımsal adalet ve süreç adaleti olarak iki önemli boyuta odaklanmaktadır (Mengstie, 2020;Acaray, 2019;Wu vd., 2016;Mohamed, 2014;Bağcı, 2013;Colquitt vd., 2001). Dağıtım adaleti, çalışanların becerilerine ve katkılarına dayalı olarak ödeme ve terfi gibi çıktıların adil bir dağılımda olmasını içermektedir.…”
Section: öRgütsel Adaletunclassified
“…Örgütlerin yenilikçi ve rekabetçi bir yapıya dönüşerek başarılı olabilmeleri çalışanlarının duygu, tutum ve davranışlarını olumlu yönde katkı sağlayacak şekilde yönlendirilmesi ile mümkün olmaktadır (Acaray, 2019;Gün ve Baskan, 2017;Helvacı, 2010). Yapılan araştırmalar, adaletin olmadığı örgütlerde çalışanların sinizme eğilim gösteren negatif davranışlarının gözlemlendiğini göstermektedir (Gün ve Baskan, 2017;Nafei ve Kaifi, 2013;Dean ve ark., 1998).…”
Section: Introductionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Örgütsel sinizm, "bir bireyin olumsuz inançlarla, duygularla ve ilişkili davranışlarla şekillenen işveren örgütüne ilişkin tutumlarla bağlantılı olup; çevresel etkenlerle değişikliğe açık olan sosyal ve kişisel deneyimlerin geçmişine bir cevap" olarak tanımlanmıştır (James, 2005). Dean ve arkadaşları (Acaray, 2019) örgütsel sinizmi çalışanların örgüte karşı hissettikleri olumsuz tutumları olarak belirtmişlerdir. Bu olumsuz tutumlar ise örgüte karşı geliştirilen negatif tutum, örgütün dürüstlükten yoksun olduğu inancı ve örgüte karşı eleştirel ve aşağılayıcı davranışlar gösterme eğilimidir.…”
Section: Introductionunclassified