2010
DOI: 10.19090/pp.2010.1.39-57
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Osobine ličnosti, životni događaji i anksioznost adolescenata

Abstract: Osnovni cilj ovog istraživanja jeste utvrđivanje doprinosa dimenzija ličnosti i životnih događaja predikciji simptoma anksioznosti kod adolescenata. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 300 adolescenta koji pripadaju nekliničkoj populaciji. U analizu su bili uključeni pokazatelji pet velikih dimenzija ličnosti- Neuroticizma, Ekstraverzije, Otvorenosti, Prijatnosti i Savesnosti, broj, vrsta i vremenski period javljanja životnih događaja i stresnih iskustava, i stepen manifestovanja simptoma anksioznosti kod … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
4
0
8

Year Published

2017
2017
2023
2023

Publication Types

Select...
4
1
1

Relationship

1
5

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(12 citation statements)
references
References 24 publications
0
4
0
8
Order By: Relevance
“…This means that parents closely monitor their children's academic achievement in lower grades of elementary school. If their expectations are not satisfied, they usually exhibit discontent, which affects children (Marić, 2010;Ružić et al, 2015;Santham, 2001;Wenar, 2003). Children are under pressure to meet parents' requirements, which obviously generates anxiety.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
See 2 more Smart Citations
“…This means that parents closely monitor their children's academic achievement in lower grades of elementary school. If their expectations are not satisfied, they usually exhibit discontent, which affects children (Marić, 2010;Ružić et al, 2015;Santham, 2001;Wenar, 2003). Children are under pressure to meet parents' requirements, which obviously generates anxiety.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…A survey conducted on a sample of 300 students belonging to non-clinical population showed that school achievement, as well as various school problems, significantly contributes to the prediction of anxiety symptoms (Marić, 2010). Failure to achieve school goals and tasks, and problems in adapting to the school environment are an important source of adverse reactions, as well as negative emotional reactions and symptoms of anxiety at a school age (Byron & Khazanchi, 2011;Davison & Neale, 1999;Lacković-Grgin, 2004;Marić, 2012;Wenar, 2003).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Екстраверзија и неуротицизам су се и у ранијим истраживањима показале као најзначајније личне особине у вези са општим нивоом субјективног благостања и то на тај начин да неуротицизам доприноси негативно, а екстраверзија позитивно психичком благостању (costa & Mccrae, 1980;deNeve & cooper, 1998;headey & Wearing, 1989;larsen & eid, 2008;Zhang & tsingan, 2013). Неуротицизам као предиспозиција за учесталије искуство негативних афеката и симптома анксиозности и депресивности (Marić, 2010;Novović, Mihić, tovilović & Jovanović, 2008;Schimmack, 2008) и екстраверзија која особе предиспонира за учесталије искуство позитивних емоција и проактивнији, позитивнији приступ животу (david et al, 1997;Garrity & demick, 2001;lucas & baird, 2004;lucas & fujita, 2000;Marić i Novović, 2010;Novović i sar., 2008) и у овом истраживању су се показали као значајни предиктори менталног здравља будућих учитеља и васпитача. Као што је и очекивано, неуротицизам је слабије изражен код будућих учитеља и васпитача.…”
Section: дискусијаunclassified
“…Испитна или тестовна анксиозност је психолошки и бихевиорални одговор индивидуе забринуте за последице у ситуацији евалуације постигнућа (Soffer, 2008). Њу чини скуп физиолошких и когнитивних реакција, а и истраживања су потврдила постојање две компоненте: когнитивне, која се односи на бригу у вези с могућим неуспехом и која делује на перформансе и остварење циља тако што скреће пажњу са задатка и негативно утиче на процесуирање информација и присећање, и емоционалне, која се манифестује физиолошким реакцијама (Cassady & Johnson, 2002;Chapell et al, 2005;Marić, 2010).…”
Section: теоријске основе истраживањаunclassified