2020
DOI: 10.31067/0.2019.173
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Son Sınıf Öğrencilerinin İş Bulma Endişeleri ve Umutsuzluk Düzeyleri

Abstract: Amaç: Bu araştırmanın amacı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin iş bulma endişelerini, etkileyen faktörleri ve umutsuzluk düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda okuyan son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilen 230 öğrenciye tanıtıcı özelliklerini belirleyen anket formu ve Beck Umutsuzluk Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16.0 paket progra… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(11 citation statements)
references
References 1 publication
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…In addition, it was explained that students with low hope experience indecision and lack of information about their selves and professions. Another study indicated that the hope‐related scores of the students who stated that they studied in the university department they wanted were higher than the hope scores of the students who were studying in the department they did not want but had to choose for other reasons (Küçük et al., 2019). Therefore, the high level of hopefulness of students can give an idea about the appropriateness of their career decisions.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…In addition, it was explained that students with low hope experience indecision and lack of information about their selves and professions. Another study indicated that the hope‐related scores of the students who stated that they studied in the university department they wanted were higher than the hope scores of the students who were studying in the department they did not want but had to choose for other reasons (Küçük et al., 2019). Therefore, the high level of hopefulness of students can give an idea about the appropriateness of their career decisions.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Research on the effect of hope on the career path also supports this information. According to Küçük et al (2019), the students who state that the department they prefer is the one they aim for have significantly higher hope scores than those who state that they do not prefer the ideal educational department. Moreover, this situation has the importance to the extent that it may negatively affect not only the students who have made their vocational education decisions, but also the decision-making status of students who are still at the stage of career decision-making (Saka et al, 2008).…”
Section: Hope and Career Regretmentioning
confidence: 99%
“…Kullanılan ölçüm aracından alınabilecek en az puanın 20, en fazla puanın 100 olduğu düşünüldüğünde katılımcıların aldığı puan orta düzeyin altında değerlendirilmiştir. İş bulma süresini daha uzun süreceğini düşünmek öğrencilerin umutsuzluk düzeylerini etkileyen bir değişkendir (Küçük, Usta ve Torpuş, 2019;Üstün ve ark., 2014). Umutsuzluk ise kaygıyı artırır (Dursun ve Aytaç, 2012), kaygı da stresi artıran bir durumdur.…”
Section: Bulgularunclassified
“…Küçük vd (2019) tarafından yapılan "Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Son Sınıf Öğrencilerinin İş Bulma Endişeleri ve Umutsuzluk Düzeyleri" isimli araştırma Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin iş bulma endişelerini, etkileyen faktörleri ve umutsuzluk düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda okuyan son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.…”
unclassified
“…Mezuniyet sonrası iş bulma tutumu ile Ölçek Toplam arasında pozitif yönde %64.5'lik istatistik olarak anlamlı bir ilişki vardır.Bu sonuçlara göre Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin mezun olduktan sonra ciddi oranda iş bulma kaygılarının olduğu çıkarımını yapabiliriz. Konuyla ilgili yapılan benzer çalışma sonuçlarının araştırmamızı destekler nitelikte olduğu görülmektedir.Kaya ve Varol (2004),Barlas vd (2019),Küçük vd (2019),Demir (2016) veKutlu vd (2019) tarafından yapılan çalışmalarda iş bulamama veya işe girememeyle ilgi problemlerin öğrencilerin kaygı düzeyini etkilediği tespit edilmiştir. Kutlu vd (2019)'nin yapmış olduğu araştırmada, öğrencilerinin işsizlik kaygısı taşıdıkları ama bu kaygı düzeyinin cinsiyet, gelir düzeyi, sınıf ve anne baba eğitim durum gibi özelliklerle göre farklılık arz etmediği sonucuna ulaşılmıştır.…”
unclassified