2017
DOI: 10.24180/ijaws.309693
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sentetik ve Modern Ekmeklik Buğday Genotiplerinin (Triticum aestivum L.) Verim ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması

Abstract: Bu çalışma, kışlık gelişme tabiatına sahip 14 modern ekmeklik ve 11 sentetik buğday genotipinin tane verimi ve bazı kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması amacıyla 2014-15 ve 2015-16 yetiştirme sezonlarında Elazığ ili sulu şartlarında yürütülmüştür. Denemeler tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuş, birleştirilmiş varyans analiz sonuçlarına göre incelenen tüm özellikler bakımından genotipler arasındaki fark 0.01 düzeyinde istatistiki olarak önemli bulunmuştur. İki yıllık ortalam… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2018
2018
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(2 citation statements)
references
References 18 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…Aydoğan et al (2006), found that mean value of protein ratio of bread wheat geotypes was 11.80% in irrigated conditions. Aktaş et al (2011) reported that in a two-year study conducted in rainfed conditions, the protein ratios of the genotypes ranged from 12.7% and 14.4% in the first year; in the second year it ranged from 11.4% to 14.7% reported. Saleem et al(2015) reported that genetic and environmental factors affected the wheat protein ratio and that the protein ratio of wheat grown in dry areas varied between 11-15% and the protein ratio of wheat grown in humid areas varied between 8-10%.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…Aydoğan et al (2006), found that mean value of protein ratio of bread wheat geotypes was 11.80% in irrigated conditions. Aktaş et al (2011) reported that in a two-year study conducted in rainfed conditions, the protein ratios of the genotypes ranged from 12.7% and 14.4% in the first year; in the second year it ranged from 11.4% to 14.7% reported. Saleem et al(2015) reported that genetic and environmental factors affected the wheat protein ratio and that the protein ratio of wheat grown in dry areas varied between 11-15% and the protein ratio of wheat grown in humid areas varied between 8-10%.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…Ancak Aktaş ve ark. [47], kışlık tabiat özelliğindeki sentetik ile modern ekmeklik gruplar arasında dane iriliği dışında gerek verim ve gerekse incelenen kalite özellikleri yönünden bir farkın tespit edilemediğini bildirirlerken, diğer bazı araştırıcılar da insan beslenmesi için önemli sayılan Fe ve Zn bakımından sentetik hexaploid ekmeklik buğdayların daha zengin olduğunu bildirmektedirler [48]. Yukarıda bahsi geçen yöntemleri kâfi görmeyen tahıl ıslahçıları, mısır gibi yabancı döllenen bitkilerde uygulanan sitoplazmik erkek kısırlık (cytoplazmic male sterility) teknolojisini 1990'lı yıllardan sonra tahıllar üzerinde yoğunlaştırmışlardır.…”
Section: Yeşil Devrim İle Başlayan Islah Stratejisiunclassified