2020
DOI: 10.17240/aibuefd.2020.20.52925-665084
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sirali Loji̇sti̇k Regresyon Ve Poly-Sibtest Yöntemleri̇ İle Deği̇şen Madde Fonksi̇yonunun Beli̇rlenmesi̇

Abstract: Bu çalışmanın amacı psikometride önemli bir geçerlik sorunu teşkil eden madde yanlılığının belirlenmesinde kullanılan farklı değişen madde fonksiyonu yöntemlerini kullanarak yöntemlerin uygulamadaki benzerlik ve farklılıklarının ortaya konmasıdır. Bu amaçla alanyazında kullanılan iki yöntem olan sıralı lojistik regresyon ve poly-SIBTEST yöntemleri ile değişen madde fonksiyonu analizleri yapılmıştır. Yöntemlere ilişkin değişen madde fonksiyonu analizleri, PISA 2006’da uygulanan bir öğrenci anketi maddelerine uy… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

1
2

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(2 citation statements)
references
References 9 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…In these studies, it is generally reported at which stage the measurement invariance is impaired, and the situations where partial measurement invariance is provided with the proposed modifications. While in some studies, no invariance was provided in any model (Gülleroğlu, 2016), in some it was observed that only configural invariance was provided (Hansson & Gustafsson, 2013;Sırgancı & Çakan, 2020). In some of them, it was determined that metric invariance was hold (Asil & Brown, 2015;Pauwels, 2018;İmrol, 2017;Luo, 2010).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…In these studies, it is generally reported at which stage the measurement invariance is impaired, and the situations where partial measurement invariance is provided with the proposed modifications. While in some studies, no invariance was provided in any model (Gülleroğlu, 2016), in some it was observed that only configural invariance was provided (Hansson & Gustafsson, 2013;Sırgancı & Çakan, 2020). In some of them, it was determined that metric invariance was hold (Asil & Brown, 2015;Pauwels, 2018;İmrol, 2017;Luo, 2010).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Literatürde geniş ölçekli testler üzerinde yürütülen DMF belirleme çalışmaları incelendiğinde, ağırlıklı olarak cinsiyet (Acar, 2011;Ateşok Deveci, 2008;Bakan Kalaycıoğlu ve Kelecioğlu, 2011;Birjandi ve Amini, 2007;Çelik ve Özkan, 2020;Hamilton ve Snow, 1998;Öğretmen ve Doğan, 2004;Zenisky, Hambleton ve Robin, 2004), okul türü (Bakan Kalaycıoğlu, 2008Gök, Kelecioğlu ve Doğan, 2010;Karakaya ve Kutlu, 2012;Kelecioğlu, Karabay ve Karabay, 2014;Şenferah, 2015;Yıldırım, 2015), bölge ve kültür (Ercikan ve Kim, 2005;Kabasakal ve Kelecioğlu, 2012;Ulutaş, 2012;Yurdugül ve Aşkar, 2004) temelli olarak yürütüldüğü görülmektedir. Öte yandan uluslararası düzeyde yapılan DMF çalışmalarında ise sıklıkla kültürler ve dilsel yanlılığın (Çet, 2006;Grisay ve Monseur, 2007;Gür, 2019;Le, 2006;Sırgancı, 2012;Uzun ve Gelbal, 2017) tespit edilmeye çalışıldığı görülmektedir. DMF çalışmalarında alınan örneklemin büyüklüğü, verilerin yapısı, maddelerin puanlanış biçimi, çalışmada kullanılan yöntemler, maddelerin DMF düzeylerinin araştırmalarda değişiklik göstermesine neden olabilmektedir.…”
Section: Introductionunclassified