2018
DOI: 10.18037/ausbd.550232
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeğinin Geliştirilmesi

Abstract: Bu çalışmada, Türk kültüründe geliştirilmiş olan Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği (YYDÖ) tanıtılmaya çalışılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları toplam 416 yetişkin birey (kadın: 83, erkek: 333) ile gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 22.0 ve M Plus 7.0 programı ile analiz edilmiştir. YYDÖ'nün yapı geçerliği, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda YYDÖ'nün beş faktörlü bir yapı içerdiği ve toplam varyansın % 65.98'ini açıklayabildiği görülmüştür… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
4
0
1

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
9

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 23 publications
(7 citation statements)
references
References 32 publications
0
4
0
1
Order By: Relevance
“…Bu öncül çalışmaları takiben, literatürde farklı özelliklere sahip grupların yaşam memnuniyetini ölçebilmek için farklı ölçek geliştirme çalışmaları yer almıştır (Andrews ve Withey, 1976;Lavallee, Hatch, Michalos ve McKinley, 2007;Lightsey Jr, McGhee, Ervin, Gharghani, Rarey, Daigle, Wright, Powell, 2013;Mowrer ve Parker, 2004;Paolini, Yanez ve Kelly, 2006;Pavot, Diener ve Suh, 1998;Watson, Clark ve Tellegen, 1988). Özellikle ülkemizdeki yaşam memnuniyeti/doyumu ölçeklerinin, Diener ve diğerleri (1985), Lavallee ve diğerleri (2007), gibi araştırmacılar tarafından geliştirilen yaşam memnuniyeti ölçeklerinin Türkçe uyarlanması ve farklı gruplara uygulanması yoluyla oluşturulmuş ölçekler olduğu görülmektedir (Akandere, Acar ve Baştuğ, 2009;Akın ve Yalnız, 2015;Altay ve Ekşi,2018;Çivitçi, 2007;Dağlı ve Baysal, 2016;Durak, Şenol-Durak ve Gençöz, 2010;Erol ve Yıldırım, 2016;Kaba, Erol ve Güç, 2018;. Alanyazındaki bu uyarlama ölçek çalışmalarının yanı sıra ölçek geliştirme çalışmaları da bulunmaktadır Ünsal ve Özalp Türetgen, 2005).…”
Section: Yaşam Memnuniyetinin öLçülmesiunclassified
“…Bu öncül çalışmaları takiben, literatürde farklı özelliklere sahip grupların yaşam memnuniyetini ölçebilmek için farklı ölçek geliştirme çalışmaları yer almıştır (Andrews ve Withey, 1976;Lavallee, Hatch, Michalos ve McKinley, 2007;Lightsey Jr, McGhee, Ervin, Gharghani, Rarey, Daigle, Wright, Powell, 2013;Mowrer ve Parker, 2004;Paolini, Yanez ve Kelly, 2006;Pavot, Diener ve Suh, 1998;Watson, Clark ve Tellegen, 1988). Özellikle ülkemizdeki yaşam memnuniyeti/doyumu ölçeklerinin, Diener ve diğerleri (1985), Lavallee ve diğerleri (2007), gibi araştırmacılar tarafından geliştirilen yaşam memnuniyeti ölçeklerinin Türkçe uyarlanması ve farklı gruplara uygulanması yoluyla oluşturulmuş ölçekler olduğu görülmektedir (Akandere, Acar ve Baştuğ, 2009;Akın ve Yalnız, 2015;Altay ve Ekşi,2018;Çivitçi, 2007;Dağlı ve Baysal, 2016;Durak, Şenol-Durak ve Gençöz, 2010;Erol ve Yıldırım, 2016;Kaba, Erol ve Güç, 2018;. Alanyazındaki bu uyarlama ölçek çalışmalarının yanı sıra ölçek geliştirme çalışmaları da bulunmaktadır Ünsal ve Özalp Türetgen, 2005).…”
Section: Yaşam Memnuniyetinin öLçülmesiunclassified
“…A data collection tool consisting of two parts was used in the research. In the first part of the data collection, the questionnaire consisted of personal information of the participants, and in the second part, the Life Satisfaction Scale developed by Kaba, Erol and Guc. (2018), consisting of 21 items and 5 sub-dimensions, was used with permission from the corresponding author.…”
Section: 2data Collection Toolmentioning
confidence: 99%
“…In the reliability study of the ALSS, cronbach's alpha coefficient of internal consistence was found to be .89. (Kaba et al, 2017).…”
Section: Data Collection Toolsmentioning
confidence: 99%