2014
DOI: 10.17295/ataunidcd.31308
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Coğrafya Öğretmen Adaylarinin Alan Bi̇lgi̇si̇ Yeterli̇kleri̇

Abstract: Araştırmanın amacı coğrafya öğretmen adaylarının alanlarına yönelik yeterlik düzeylerini ortaya koymaktır. Araştırma 2010Araştırma -2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde 4 farklı üniversitede 4. ve 5.sınıf toplam 252 coğrafya öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacı ile araştırmacı tarafından geliştirilen "Coğrafya Öğretmen Adaylarının Özel Alan Bilgisi Yeterlikleri" ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken durumu… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

1
3
0
3

Year Published

2018
2018
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(7 citation statements)
references
References 6 publications
1
3
0
3
Order By: Relevance
“…The results of the t-test analysis to determine whether there is a significant difference in the sub-dimensions of personal education, career education, professional development at school, academic education, educational administration, school management, management quality and administrative norms in the study revealed that the variables did not show a significant difference according to gender. While this result coincides with the results of Alım & Bekdemir (2006) and Karademir (2013), it contradicts the results of Karademir (2018).…”
Section: Conclusion Discussion and Recommendationssupporting
confidence: 63%
See 3 more Smart Citations
“…The results of the t-test analysis to determine whether there is a significant difference in the sub-dimensions of personal education, career education, professional development at school, academic education, educational administration, school management, management quality and administrative norms in the study revealed that the variables did not show a significant difference according to gender. While this result coincides with the results of Alım & Bekdemir (2006) and Karademir (2013), it contradicts the results of Karademir (2018).…”
Section: Conclusion Discussion and Recommendationssupporting
confidence: 63%
“…Coğrafya öğretmenlerinin yetişmesi, beklentileri ve hedefleri ile ilgili olarak yapılan araştırmalar incelendiğinde Alım & Bekdemir (2006) karşılaştırıldığı çalışması; Karademir (2013)'in coğrafya öğretmen adaylarının alan bilgisi yeterliği çalışması; Karademir (2018 )'in coğrafya bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarını ele aldığı çalışması; Kaya (2013)'nın 1982-2012 yılları arasında ortaöğretim kurumlarına coğrafya öğretmeni yetiştirme konusundaki çalışması, coğrafya öğretmenleri ve müfredatlar ile ilgili Şahin & İnce (2020)'nin çalışması, Osmanlı' dan günümüze öğretmen okullarında coğrafya öğretmen eğitimi konusunda İnce & Sağdıç (2020)'ın araştırması önemlidir. Özey (1996)'in, coğrafya eğitiminin Osmanlı döneminden bugüne gelişimini araştıran çalışması ve yine Özey (2001)'in, Türkiye üniversitelerinde coğrafya eğitimi ve öğretiminin durumunu açıkladığı eseri ile Ünlü (2014)'nün coğrafya öğretimi konusundaki çalışması bu hususta incelenen diğer araştırmalardır.…”
Section: Introductionunclassified
See 2 more Smart Citations
“…Alanyazındaki araştırmalarda coğrafya öğretmen adaylarının CBS yeterliliğinin düşük olduğu yönünde bulgulara rastlanılması (Collins ve Mitchell 2019;Sezer, vd. 2010;Karademir, 2013;Oda, vd. 2020) bu söylemi desteklemektedir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified