2017
DOI: 10.17051/ilkonline.2017.342975
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Farklı Bakış Açılarına Göre Sosyal Bilgiler Dersinde Değerler Eğitimi

Abstract: Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan açık uçlu soru formlarıyla elde edilmiş ve tümdengelim yoluyla analiz edilmişlerdir. Öğretmen, öğrenci ve velilere göre, aileden kazanıldığı düşünülen başlıca değerler, saygı, sevgi, dürüstlük, yardımseverlik ve hoşgörü değerleridir. Katılımcıların tümüne göre, okulda kazanıldığı düşünülen değerler, sorumluluk ve duyarlılık değerleridir. Veliler, genellikle, okuldan akademik başarıyı destekleyecek değerler (düzenli ve planlı olma, iş birliğine yatkınlık gibi) kazan… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
2
0
7

Year Published

2018
2018
2022
2022

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(10 citation statements)
references
References 7 publications
0
2
0
7
Order By: Relevance
“…However, the study also notes that some participants used suggestion approach in the process of transferring values. Many studies have indicated that teachers use suggestion approach in the process of transferring values (Yıldırım, Becerikli ve Demirel, 2017;Çengelci, Hancı ve Karaduman, 2013;Katılmış, 2017).…”
Section: Results Discussion and Suggestionsmentioning
confidence: 99%
See 2 more Smart Citations
“…However, the study also notes that some participants used suggestion approach in the process of transferring values. Many studies have indicated that teachers use suggestion approach in the process of transferring values (Yıldırım, Becerikli ve Demirel, 2017;Çengelci, Hancı ve Karaduman, 2013;Katılmış, 2017).…”
Section: Results Discussion and Suggestionsmentioning
confidence: 99%
“…Bununla beraber araştırmada, bazı katılımcıların değerlerin kazandırılması sürecinde telkin yaklaşımını kullandıkları saptanmıştır. Öğretmenlerin, değerlerin kazandırılması sürecinde telkin yaklaşımını kullandıkları birçok araştırma ile tespit edilmiştir (Yıldırım, Becerikli ve Demirel, 2017;Çengelci, Hancı ve Karaduman, 2013;Katılmış, 2017). Değerlerin kazandırılma sürecinde etkisinin zayıf olduğu düşünülen telkin yaklaşımının (Ekşi ve Katılmış, 2016) yoğun olarak kullanılmasının nedeni ise gerek kullanımını kolay olduğunun düşünülmesi gerekse öğretmenlerin kendi öğrencilikleri zamanında en fazla gördükleri yaklaşım olmasından kaynaklanmaktadır.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Çelikkaya and Filoğlu [25] state that for teachers, families and teachers come first in the teaching of values, followed by the environment, school and other factors. In a study conducted with primary school teachers, Yıldırım (2009) reported that teachers thought values should be taught first in the family, then in schools [26]. Balcı and Yanpar Yelken [27] stated that teachers included value education in social sciences and Turkish lessons the most.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Literatürde değerler eğitiminin farklı boyutlarına odaklanan araştırmalara rastlamak mümkündür. Öğretim programlarını ya da ders kitaplarını değerler eğitimi bağlamında inceleyen araştırmalar (Aral ve Kadan, 2018;Çekin, 2012;Indriani, 2017;Özdemir, 2017;Pehlivan, Aydın ve İnnalı, 2017;Şahin ve Başgül, 2018), değerler eğitimiyle ilgili öğretmen, okul yöneticisi, veli ve öğrenci görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan araştırmalar (Akbaba, Kılcan ve Çepni, 2013;Özdemir, Boydak-Özan ve Akgün, 2017;Uzun ve Köse, 2017;Yazar, Özekinci ve Lala, 2017;Yıldırım, Becerikli ve Demirel, 2017) değerler eğitiminde öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili araştırmalar (Çelik ve Buluç, 2018;Fahyuni ve Bandono, 2017;Johansson, Brownlee, Cobb-Moore, Boulton-Lewis, Walker, ve Ailwood;Kaya, Günay ve Aydın, 2016), değerler eğitiminin öğrenciler üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalar (Bakan ve Şahin, 2018;Tulunay-Ateş, 2017) bunlardan bazılarıdır. Bu araştırmalar değerlendirildiğinde değerler eğitimiyle genellikle Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, tarih, hayat bilgisi ve sosyal bilgiler gibi derslerin ilişkilendirildiği görülmektedir.…”
unclassified