2014
DOI: 10.14267/veztud.2014.10.01
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Magyarországi „munkavállaló-barát” (employee friendly) szervezetek – Valóság vagy utópia (avagy mit tanulhatunk tőlük?) = The Hungarian employee friendly organizations: reality or Utopia (or what can we learn from them?)

Abstract: A szerzők feltáró kutatásukban munkavállaló-barát szervezeti megoldásokat kerestek és vizsgáltak multiparadigmikus (Primecz, 2008) megközelítéssel, kritikai és funkcionalista szemszögből. Munkavállalóbarát szervezeti gyakorlatnak tekintették azokat a szervezeti kultúrában gyökerező szervezeti kereteket és gyakorlatokat, amelyek nagymértékben támogatják a munkavállalókat a munka és magánélet egyensúlyának elérésében és megtartásában (Toarniczky et al., 2011). Eredményeik szerint a munkavállaló-barát gyakorlatok… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

3
11
0
3

Year Published

2016
2016
2023
2023

Publication Types

Select...
4
2

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(17 citation statements)
references
References 21 publications
3
11
0
3
Order By: Relevance
“…Consistent with the the international findings, the same applies in the case of women managers in Hungary, and the little available research has demonstrated that professional manager women with small children are those who especially experience difficulties with balancing work and family life (Geambaşu, 2014;Kalocsai, 2010;Nagy-Paksi, 2014;Takács, 2013;Tóth, 2005;Primecz et al, 2014). 14 In line with this, a high level of awareness was reported in an ILO Report (2015) about work-life balance: women managers saw conflict arising from work-life balance as the main factor affecting their career advancement negatively.…”
Section: Family Issues Long Working Hours and Work-life Balancesupporting
confidence: 63%
See 2 more Smart Citations
“…Consistent with the the international findings, the same applies in the case of women managers in Hungary, and the little available research has demonstrated that professional manager women with small children are those who especially experience difficulties with balancing work and family life (Geambaşu, 2014;Kalocsai, 2010;Nagy-Paksi, 2014;Takács, 2013;Tóth, 2005;Primecz et al, 2014). 14 In line with this, a high level of awareness was reported in an ILO Report (2015) about work-life balance: women managers saw conflict arising from work-life balance as the main factor affecting their career advancement negatively.…”
Section: Family Issues Long Working Hours and Work-life Balancesupporting
confidence: 63%
“…Only a few exceptional cases have examined large organizations and demonstrated the importance of the organizational culture and structure in defining managers' careers chances, work-life balance strategies, and the acceptance of women as managers (see, e.g. Glass-Fodor, 2011;Kalocsai, 2010;Nagy-Vicsek, 2014;Primecz et al, 2014). Little is known about the particular group of the high-skilled Hungarian midlevel women managers; notably, the exploratory organizational research applying a gender perspective is missing when investigating the role of organizational processes in career development.…”
Section: Defining the Problemmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Előfordulnak olyan émikus kutatások, ahol párhuzamosan több (de nem nagyszámú) kultúrát vizsgálnak, de ezekben sincsenek előre meghatározott szempontok, amelyeket mindenhol meg kell vizsgálni, viszont bármi felmerülő, helyiek által fontosnak tartott kérdés és szempont bekerül a kutatásba. Az émikus kutatások számára nem az a fontos, ami minden kultúrában megtalálható, hanem az, ami egyedi az adott kultúrában (Primecz 2006).…”
Section: Kvalitatív Módszertani Kitekintésunclassified
“…2010-ben Minkov World Value Survey elemzése és az újonnan létrejövő boldogság kutatások hívták életre a hatodik dimenzió "indulgence/restraint" tengelyét(Hofstede, Hofstede, és Minkov 2010). Ezzel tehát igazolást nyert, hogy a dimenziók nem univerzálisak és más-más, újonnan születő dimenziók lehetőségét is előrevetítik.A dimenziók függetlensége tekintetében ugyancsak Hofstede maga ad cáfolatot akkor, amikor a hatalmi távolságot és az individualista/kollektivista dimenziót összekapcsolja.Schwartz további fontos kritikai meglátásokat fűz Hofstede modelljéhez, és azt mondja, hogy csupán étikus megközelítéssel egy kultúra nem írható le, kiindulási alapnak jó, de émikus módszertani elemek további alkalmazását tartja szükségesnek ahhoz, hogy az adott kultúra egyediségére fény derüljön(Primecz 2006). 91 Itt jegyzem meg, hogy ez az irányzat népszerű a fiatal (lányok) körében is, Greta Thunberg nagy port kavart, a felnőtt generációkat (is) vádló beszéde is arra hívja fel a figyelmet, hogy globális katasztrófa szélén állunk, az ökológia összeomlás együtt jár a társadalmi összeomlással, és ezek megfékezése jelenleg a legfontosabb kötelezettségünk.hogy dimenziót validálja.…”
unclassified