2020
DOI: 10.14520/adyusbd.573415
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaokul Öğrencilerinin Siber Zorbalık Eğilimlerinin Örgütsel Yabancılaşma Algılarına Etkilerinin İncelenmesi: Ankara İli Örneği

Abstract: Yabancılaşma" ölçekleri kullanılmış, ölçek puanlarının ilişkisi pearson korelasyon testi ile, bağımlı değişken olan puanların bağımsız değişkenlerden etkilenmesi regresyon testi, ölçek puanlarının demografik değişkenlere göre farklılık göstermesi ise t ve ANOVA testleri ile analiz edilmiştir. Araştırmada; Siber zorbalık puanı ile örgütsel yabancılaşma puanları arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Bu çerçevede, davranış durumlarının öğrenci başarıları üzerindeki doğrudan etkisini sorgulamaya dön… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(4 citation statements)
references
References 2 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…According to the results obtained from the study, it was observed that the cyberbully/victimization status of the students differed significantly according to the gender variable, and that male students were more cyberbullying and cyber-victimized than female students. It was observed that male students do more cyberbullying and cyber victimization than female students in the studies by Şam (2017), Özer (2016), Öztürk (2019), Sipahi (2019Sipahi ( ) Özdemir (2015, Yalçın (2019), Çetinkaya (2010), Erdur-Baker andKavşut (2007), Arıcak (2008), Dilmaç ( 2009), Serin (2012), Ekşi (2012), Ayas and Horzum (2012), Başköy (2013), Özbay (2013), Yaman and Sönmez (2015), Çiftçi (2015) Korkmaz (2016), Metli (2017), andYarar (2019). In the study by Pekşen-Süslü (2016), when the cyberbullying/victimization scores of high school students were examined in terms of gender, and the cyberbullying scores were examined, it was found that male students had higher scores than female students and there was a significant difference.…”
Section: Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 95%
“…According to the results obtained from the study, it was observed that the cyberbully/victimization status of the students differed significantly according to the gender variable, and that male students were more cyberbullying and cyber-victimized than female students. It was observed that male students do more cyberbullying and cyber victimization than female students in the studies by Şam (2017), Özer (2016), Öztürk (2019), Sipahi (2019Sipahi ( ) Özdemir (2015, Yalçın (2019), Çetinkaya (2010), Erdur-Baker andKavşut (2007), Arıcak (2008), Dilmaç ( 2009), Serin (2012), Ekşi (2012), Ayas and Horzum (2012), Başköy (2013), Özbay (2013), Yaman and Sönmez (2015), Çiftçi (2015) Korkmaz (2016), Metli (2017), andYarar (2019). In the study by Pekşen-Süslü (2016), when the cyberbullying/victimization scores of high school students were examined in terms of gender, and the cyberbullying scores were examined, it was found that male students had higher scores than female students and there was a significant difference.…”
Section: Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 95%
“…Akran zorbalığına yönelik yapılan araştırmalar içerisinde cinsel zorbalık alt boyutunun dikkat çekici olduğu gözlenmektedir. Sarı (2019), Madanoğlu (2020) ve Sipahi (2021) tarafından yapılan yayınlarda akran zorbalığının cinsel zorbalık alt boyutu araştırma kapsamı dışında tutulmuştur. Sipahi (2021) araştırmasında bu durumun sebebi olarak etik kurullar tarafından bu boyutu ölçmeye yönelik olan maddelere etik uygulama izni verilmediği ifade etmiştir.…”
Section: Tartişma Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified
“…Akran zorbalığı davranışı okullarda yaygın bir sorun teşkil etmekle birlikte farklı türler halinde incelendiğinde farkında olunmayan pek çok zorbalık türünün olduğu görülmektedir (Sipahi, 2019). Akran zorbalığı yalnızca fiziksel değil sözel, siber ve sosyal zorbalık şeklinde karşımıza çıkmaktadır.…”
unclassified
“…Zorbalık davranışının azaltılmasını ve önlenmesini sağlayan çözüm önerileri sunulsa da uygulamada yetersiz kalındığı görülmektedir. Okullarda yaşanan akran zorbalığının önüne geçilememesi oldukça önemli bir problem haline gelmektedir (Sipahi, 2019). Alan yazın incelendiğinde akran zorbalığı etkileyen faktörler konusu üzerine yazılmış çalışmalar bulunmaktadır .…”
unclassified