2018
DOI: 10.16986/huje.2018046021
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Mutluluğun Yordayıcısı Olarak Psikolojik Sağlamlık: Öğretmen Örnekleminin İncelenmesi

Abstract: Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin mutluluk ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmak ve psikolojik sağlamlığın mutluluk üzerindeki yordayıcı rolünü değerlendirmektir. Bununla birlikte araştırmada, öğretmenlerin mutluluk düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, görev alanı, hizmet süresi, okul öğrenci sayısı ve kitap okuma durumuna dayalı farklılıkları incelenecektir. Araştırmanın örneklemini Malatya ili Battalgazi merkez ilçesindeki ortaokullarda görev yapan, 169'u kadın (%41.3), 240'ı e… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
3
0
5

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

1
7

Authors

Journals

citations
Cited by 20 publications
(10 citation statements)
references
References 24 publications
0
3
0
5
Order By: Relevance
“…Psikolojik sağlamlığın açıklaması ile ilgili farklılıklar ve değişiklikler olmakla birlikte genel olarak; bireyin olumsuz durumlarla, önemli değişikliklerle ve tehdit edici olaylarla karşılaştığında bu durumun ve olayların üstesinde gelebilme yetisi ve kapasitesi olarak tanımlanmaktadır (akt. Altuntaş ve Genç, 2018).…”
Section: Introductionunclassified
“…Psikolojik sağlamlığın açıklaması ile ilgili farklılıklar ve değişiklikler olmakla birlikte genel olarak; bireyin olumsuz durumlarla, önemli değişikliklerle ve tehdit edici olaylarla karşılaştığında bu durumun ve olayların üstesinde gelebilme yetisi ve kapasitesi olarak tanımlanmaktadır (akt. Altuntaş ve Genç, 2018).…”
Section: Introductionunclassified
“…In this context, resilience makes it easier to overcome stressful life events and adverse conditions and increases positive adaptation, including behavioural and social skills (Luthar & Zigler, 1991). For this reason, it is stated that psychological resilience is a factor that protects and increases the happiness of the individual (Altuntas & Genç, 2020).…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…However, a study suggesting that there is a relationship between empathic sensitivity, which is one of the characteristics of democratic attitude, and reading habits (Zorlu, Öneren, & Çiftçi, 2019). In another study on teachers, it was concluded that reading habits affect the students' happiness (Altuntaş & Genç, 2018). In a study on aggressive behaviors that can be considered as the opposite of the democratic attitude, it was determined that the students with the highest aggression scores are the ones who read books the least (Sili, 2012).…”
Section: Academic Success Reading and Television Viewing Habitsmentioning
confidence: 99%