2014
DOI: 10.7596/taksad.v3i3.329
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Neoliberal Eğitim Politikaları ve Eğitimde Fırsat Eşitliği Bağlamında Uluslararası Sınavların (PISA, TIMSS ve PIRLS) Analizi

Abstract: Fırsat eşitliği ya da eşitsizliği ile eğitim ilişkisi her zaman araştırma ve tartışmalara konu olmuştur. Kapital sistemin oluşturduğu eşitsiz yarış sistemi, ülkelerin eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Eğitimin dünya genelinde belirli bir standarda ulaşıp, birçok ülkede benzer politikalar ile pazar ekonomisine hizmet edecek yapıya kavuşturulması neo-liberal politikaların bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Ülkeler arasında benzer eğitim politikaları oluşturmanın etkili bir yolu … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
1
0
4

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 20 publications
(6 citation statements)
references
References 9 publications
0
1
0
4
Order By: Relevance
“…Alan yaz›na bak›ld›¤›nda e¤itimde f›rsat eflitsizli¤i ile ilgili çok say›da çal›flma bulundu¤u görülmektedir. Bu çal›flmalar›n (Buluç, 1997;Büyüköztürk, 1992;Canöz, 2014;Güner, Çelebi, Taflç›-Kaya ve Korumaz, 2014;Kala, 2011;Kaya ve Aksu, 2009;Malkoç-Yaflar, 2014;Mercik, 2015;Özden, 1997;Petek ve Önder, 2015;Sar›er, 2010;Tanman, 2008) oda¤›nda; hangi de¤iflkenlerin e¤itimde f›rsat eflit-sizli¤ine neden oldu¤unun saptanmas›, de¤iflkenlerin nas›l s›-n›fland›r›labilece¤i ve y›llara göre de¤iflkenlerin hangisinde ne tür de¤iflimlerin yafland›¤›n›n belirlenmesi yer alm›flt›r. Yap›lan incelemede e¤itimde f›rsat eflitsizli¤ine neden oldu¤u düflünülen özelliklerin öncelik düzeyinin ortaya konulmas›na yönelik bir çal›flmaya ise rastlanmam›flt›r.…”
Section: Araflt›rman›n Amac› Ve öNemiunclassified
“…Alan yaz›na bak›ld›¤›nda e¤itimde f›rsat eflitsizli¤i ile ilgili çok say›da çal›flma bulundu¤u görülmektedir. Bu çal›flmalar›n (Buluç, 1997;Büyüköztürk, 1992;Canöz, 2014;Güner, Çelebi, Taflç›-Kaya ve Korumaz, 2014;Kala, 2011;Kaya ve Aksu, 2009;Malkoç-Yaflar, 2014;Mercik, 2015;Özden, 1997;Petek ve Önder, 2015;Sar›er, 2010;Tanman, 2008) oda¤›nda; hangi de¤iflkenlerin e¤itimde f›rsat eflit-sizli¤ine neden oldu¤unun saptanmas›, de¤iflkenlerin nas›l s›-n›fland›r›labilece¤i ve y›llara göre de¤iflkenlerin hangisinde ne tür de¤iflimlerin yafland›¤›n›n belirlenmesi yer alm›flt›r. Yap›lan incelemede e¤itimde f›rsat eflitsizli¤ine neden oldu¤u düflünülen özelliklerin öncelik düzeyinin ortaya konulmas›na yönelik bir çal›flmaya ise rastlanmam›flt›r.…”
Section: Araflt›rman›n Amac› Ve öNemiunclassified
“…When the scores Turkey received in PISA 2015 and 2018 reading skills category are compared with the OECD average and the general average score of the participating countries, it is concluded that Turkey has ranked behind. Despite various efforts made in Turkey in the recent years, the inequality of opportunities in education still persists; and the socioeconomic conditions of families, the quality of teachers, and the social, cultural and economic conditions of the region stand out among the factors leading to this inequality (Güner et al, 2014).…”
Section: Introduction: Preschool Attendance and Adolescents’ Reading ...mentioning
confidence: 99%
“…Bir diğer uluslar arası sınav olan PISA'nın amacı ise 15 yaş grubu öğrencilerin okulda edindikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanabilme becerisini fen okuryazarlığı, matematik okuryazarlığı ve okuma becerileri temel alanlarında incelemektir. PISA sınavının ilki 2000 yılında yapılmıştır ve üç yıl arayla yapılmaya devam etmektedir (Güner, Çelebi, Kaya ve Korumaz, 2014). Bu uluslararası sınavlar arasında özellikle PISA'da yaşam temelli sorular yer almaktadır (Kelly, 2007;Sak ve Gürel, 2018).…”
Section: Introductionunclassified