2020
DOI: 10.17679/inuefd.555345
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmenlerde Mutluluk ve İyimserlik Üzerine Bir Araştırma

Abstract: The purpose of this research is to investigate the relation between teachers' levels of happiness and optimism and whether happiness changes significantly according to variables of sex, branch, the thought of professional respectability, enjoying the occupation and the situation of reading book or not. The sample of the research is composed of 540 (315 female, 225 male) branch teachers. In this study, "Personal Information Form", "Oxford Happiness Questionnaire (Short Form)" and " Optimism Scale" were used as … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(10 citation statements)
references
References 34 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…Kariyer değerleri ile ilgili literatür de yapılan çalışmalar incelendiğinde bireylerin geçmişten edindikleri bilgi birikimlerinin ve bu birikimler sonucunda da ilgi duyulan mesleğe yönelmenin, sahip olduğu değerlerin etkisi ile aynı zamanda bireysel özelliklerinin (yaş, cinsiyet, kişilik, yaşam yeri vb.) ve aynı zamanda kişinin sosyo-ekonomik durumu ve aile etkisi gibi faktörler de genç meslek seçimi kararları üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur (Genç, Kaya ve Genç, 2007). Murphy (2001), kariyer değerlerini (mesleki değerleri) ilerleme, özerklik, otorite, başkalarının yararına çalışmak, yaratıcılık, ekonomik ödüller, ekonomik güvenlik, yaşam stili, kişisel gelişim, fiziksel etkinlik, prestij, risk, sosyal ilişkiler ve sosyal etkileşim olarak sıralamaktadır.…”
Section: Kavramsal çErçeveunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Kariyer değerleri ile ilgili literatür de yapılan çalışmalar incelendiğinde bireylerin geçmişten edindikleri bilgi birikimlerinin ve bu birikimler sonucunda da ilgi duyulan mesleğe yönelmenin, sahip olduğu değerlerin etkisi ile aynı zamanda bireysel özelliklerinin (yaş, cinsiyet, kişilik, yaşam yeri vb.) ve aynı zamanda kişinin sosyo-ekonomik durumu ve aile etkisi gibi faktörler de genç meslek seçimi kararları üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur (Genç, Kaya ve Genç, 2007). Murphy (2001), kariyer değerlerini (mesleki değerleri) ilerleme, özerklik, otorite, başkalarının yararına çalışmak, yaratıcılık, ekonomik ödüller, ekonomik güvenlik, yaşam stili, kişisel gelişim, fiziksel etkinlik, prestij, risk, sosyal ilişkiler ve sosyal etkileşim olarak sıralamaktadır.…”
Section: Kavramsal çErçeveunclassified
“…Literatürde yapılan çalışmalarda genç bireylerin bilgi donanımı, bu bilgi donanımı ile kariyer planında yer alan mesleğe duyduğu ilgi, sahip olduğu değerler ile elde edeceği tatmin gibi faktörler ve aynı zamanda bireysel özelliklerinin meslek seçimi kararı üzerinde etkili olduklarını ortaya koymaktadır. Bunların yanı sıra kişilerin sosyo-demografik özellikleri sosyo-ekonomik durumu ve aile etkisi gibi faktörlerde, ülkeler ve kültürler arasında değişkenlik göstermek ile birlikte, kişilerin meslek seçim tercihleri üzerinde çok büyük etkisi olduğu görülmektedir (Genç, Kaya ve Genç, 2007).…”
Section: Introductionunclassified
“…It is observed that studies addressing the reasons for choosing the higher education programs in Turkey have been primarily conducted in the case of Nursing program (Bölükbaş, 2018;Özdemir & Şahin, 2016;Özveren, Gülnar & Özden, 2017;Temel, Bilgiç & Çelikalp, 2018). There are also other studies performed with the students of faculty of education (Ekinci, 2017;Özsoy, Özsoy, Özkara & Memiş, 2010;Türkdoğan, 2014), medical school (Ceylan, Cinser, Soytürk, Şengün & Erbay, 2017;Genç, Kaya & Genç, 2007) and vocational schools (Dinç, 2008;Erigüç & Eriş, 2013;Polatçı & Gültekin, 2017).…”
Section: Etik Kurul Onay Bilgilerimentioning
confidence: 99%
“…Türkiye'de yükseköğretim programlarının tercih etme nedenleri açısından incelenen çalışmaların başında Hemşirelik programına yönelik çalışmaların (Bölükbaş, 2018;Özdemir ve Şahin, 2016;Özveren, Gülnar ve Özden, 2017;Temel, Bilgiç ve Çelikalp, 2018) geldiği görülmektedir. Diğer yandan alan yazında eğitim fakültesi (Ekinci, 2017;Özsoy, Özsoy, Özkara ve Memiş, 2010;Türkdoğan, 2014), tıp fakültesi (Ceylan, Cinser, Soytürk, Şengün ve Erbay, 2017;Genç, Kaya ve Genç, 2007) ve meslek yüksek okullarında (Dinç, 2008;Erigüç ve Eriş, 2013;Polatçı ve Gültekin, 2017) öğrencileri ile yapılan çalışmaların yer aldığı görülmektedir.…”
unclassified
“…Öğretmenlerin kitap okuması yaşam boyu öğrenme ve gelişimin yanında psikolojilerine de katkı sağlamaktadır. Öğretmenler üzerinde yapılan çalışmalarda bir ayda okunan kitap sayısındaki artış ile mutluluğun arttığı tespit edilmiştir Genç, Şahin ve Altuntaş, 2020). Okuma alışkanlığına sahip olan bireylerin kişisel gelişim ve değişimlerini sürdürebildikleri için mutlu oldukları söylenebilir .…”
unclassified