2019
DOI: 10.23891/efdyyu.2019.183
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaöğretim Öğrencilerinde Kariyer Karar Verme Öz-Yeterliğinin Yordayıcıları Olarak Benlik Saygısı ve Algılanan Sosyal Destek

Abstract: Öz: Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinde benlik saygısı ve algılanan sosyal desteğin kariyer karar verme öz-yeterliğini yordamadaki rolünü incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Uşak ili merkezinde bulunan üç farklı ortaöğretim kurumunda öğrenim görmekte olan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden toplam 417 öğrenciden (249 kız-168 erkek) oluşmaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada katılımcıları… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

1
6
0
4

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 10 publications
(11 citation statements)
references
References 10 publications
1
6
0
4
Order By: Relevance
“…Similarly, Sürücü (2005) found a positive relationship between vocational maturity and perceived social support. In another study (Mert, Duman, & Kahraman, 2019), it was found that perceived social support predicted self-efficacy of career decision-making. In yet another study, Bacanlı (2012) states that in the profession choice of individuals who have career decision-making difficulties, factors other than themselves play a role, and these people experience external conflicts arising from individuals around the them such as parents, other relatives, friends and teachers.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 94%
“…Similarly, Sürücü (2005) found a positive relationship between vocational maturity and perceived social support. In another study (Mert, Duman, & Kahraman, 2019), it was found that perceived social support predicted self-efficacy of career decision-making. In yet another study, Bacanlı (2012) states that in the profession choice of individuals who have career decision-making difficulties, factors other than themselves play a role, and these people experience external conflicts arising from individuals around the them such as parents, other relatives, friends and teachers.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 94%
“…Bunun nedeni, bireylerin gerçekleştirdikleri eylemlerin bekledikleri sonuçlara ulaşabileceğine inanmadıkları sürece, karşılaştıkları zorluklar ve problemler karşısında eyleme geçmelerinde ve sebat etmelerinde yetersiz kalmalarıdır. Bireyler için olumlu ve güçlü bir tutum olarak değerlendirilebilen öz-yeterlik, bireylerin yaşamsal faaliyetlerini ve bilişsel süreçlerini doğrudan etkilemektedir (Mert, Duman ve Kahraman, 2019). Çünkü, öz-yeterlik; bireylerin bir şeyi başarabilmek ve gerçekleştirebilmek adına ihtiyaç duydukları bilişsel, duygusal, sosyal ve davranışsal becerilerini hayata geçirmelerini sağlar (Oral ve Dilmaç, 2015).…”
Section: öZ-yeterlilikunclassified
“…İnsani değerlerin bireyleri davranışsal, duyuşsal ve bilişsel yönlerden etkilediği düşünüldüğünde (Büyükyıldırım ve Güçlü, 2015;Kavun, 2016;Tulunay Ateş, 2017); öz-yeterlik inancının da bireylerin üst bilişsel akademik başarısını, kimlik duygusu kazanımı, mesleki gelişim, meslek seçimi, motivasyon, kişisel değerler, benlik saygısı, karar verme, tutum, girişimcilik (Doğan ve Tuncer, 2017;Kartopu, 2016;Barni, Danioni ve Benevene, 2019;Tentama vd., 2019;Yücesoy, 2019;Mert, Duman ve Kahraman, 2019;Argyropoulou, Sidiropoulou-Dimakakou ve Besevegis, 2007;Dinther, Dochy ve Segers, 2011;Zimmerman, 2000, Gushue vd., 2006Atik, Tan, Doğan ve Erkoç, 2018;Saptono ve Wibowo, 2018) gibi değişkenlerle ilişkili olduğu ya da bu değişkenleri yordadığı görülmektedir. Bu nedenle insani değerlerin, bireylerin tutum ve davranışlarını etkilediği ve insanların inandıkları doğrular, yanlışlar doğrultusunda karar verme yetileri öz-yeterlik inançları ile ilişkili olduğu düşünülebilir.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…14-18 yaş arasına denk gelen bu dönem Super'ın mesleki gelişim dönemlerinden araştırma evresine karşılık gelmektedir. Araştırma evresinde bulunan öğrenciler yükseköğretim programlarını araştırmak, meslekleri incelemek, plan yapmak ve bunlarda tutarlılık göstermek gibi billurlaşma basamağında beklenenleri ve karar verme becerilerini göstermelidirler (Öztemel, 2012;Satan, 2014). Mesleki gelişim sürecinde en önemli gelişim görevleri bu dönemde gerçekleşmektedir (Hartung, Porfelli ve Vondracek, 2005).…”
Section: Introductionunclassified
“…Kariyer kararsızlığına etki eden faktörler ve kararsız öğrenciler ile kararlı öğrenciler arasındaki farkın neler olduğu yıllarca araştırmacıların ilgisini çekmiştir (Aydın, 2014). Alan yazın incelendiğinde kariyer kararsızlığı ile kariyer inançları (Akkoç, 2012), kontrol odağı (Öztemel, 2012;Şahin, Sarı, Duman, Kerimoğlu ve Kocaman, 2015), toplumsal cinsiyet rolü algıları (Yiğit, 2018), özsaygı (Aydın, 2014), bağlanma (Braunstein-Bercovitz, Benjamin, Asor ve Lev, 2012;Tokar, Withrow, Hall ve Moradi, 2003), öz yeterlik (Nota, Ferrari, Solberg ve Soresi, 2007), temel psikolojik ihtiyaçlar (Kang, Yoo ve Coi, 2014), beş faktör kişilik özellikleri (Evenson, 2016;Felt Turkish Studies -Education, 15(4) ve diğ., 2011; Kırdök ve Kayadibi, 2018) gibi birçok bireysel ve sosyal özelliğin ilişkili olduğu bulunmuştur.…”
Section: Introductionunclassified