2016
DOI: 10.17679/iuefd.17275647
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Psikolojik Danışmanların Bireysel Psikolojik Danışma Uygulamaları ve Bu Uygulamalardaki Yeterliklerine İlişkin Algıları

Abstract: Abstract:The

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
6
0
4

Year Published

2017
2017
2021
2021

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(10 citation statements)
references
References 2 publications
0
6
0
4
Order By: Relevance
“…Yapılan araştırmalarda, okul psikolojik danışmanlarının yeterlik algılarının alınan eğitimlerle artırılabileceği bulgusu da psikolojik danışmanların yetersiz hissettikleri konularda bir çözüm yolu olarak hizmet içi eğitim yolunu tercih etmeleri bulgusuyla paralellik göstermektedir (Barbee, Scherer ve Combs, 2011;Aksoy ve Diken, 2009). Buna ek olarak psikolojik danışmanlar belirli konularda hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarını belirtmektedir (Uzbaş, 2009;Pamuk, 2012 Psikolojik danışmanların yetersizlerini gidermek için tercih ettikleri çözüm yollarına ilişkin olarak ise, psikolojik danışmanların ihtiyaç duydukları konularda hizmet içi eğitimlerin nicelik ve nitelik olarak geliştirilmesi ve artırılması önerilebilir. Ayrıca özellikle çocuklarla çalışırken ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinliklerin kazandırılması için lisans eğitiminde bu konulara yönelik derslerin artırılmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.…”
Section: Discussionunclassified
See 3 more Smart Citations
“…Yapılan araştırmalarda, okul psikolojik danışmanlarının yeterlik algılarının alınan eğitimlerle artırılabileceği bulgusu da psikolojik danışmanların yetersiz hissettikleri konularda bir çözüm yolu olarak hizmet içi eğitim yolunu tercih etmeleri bulgusuyla paralellik göstermektedir (Barbee, Scherer ve Combs, 2011;Aksoy ve Diken, 2009). Buna ek olarak psikolojik danışmanlar belirli konularda hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarını belirtmektedir (Uzbaş, 2009;Pamuk, 2012 Psikolojik danışmanların yetersizlerini gidermek için tercih ettikleri çözüm yollarına ilişkin olarak ise, psikolojik danışmanların ihtiyaç duydukları konularda hizmet içi eğitimlerin nicelik ve nitelik olarak geliştirilmesi ve artırılması önerilebilir. Ayrıca özellikle çocuklarla çalışırken ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinliklerin kazandırılması için lisans eğitiminde bu konulara yönelik derslerin artırılmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Psikolojik danışman yeterliği, psikolojik danışmanın yardım almak isteyen danışana etkili bir şekilde psikolojik danışma yapabilme konusundaki algısı olarak tanımlanabilir. Psikolojik danışman özyeterliği ayrıca psikolojik danışmanın psikolojik danışma sürecinde psikolojik danışma ile ilgili davranışlar ve belirli klinik durumlarla baş edebilme konusunda kendi kapasitelerine dair yeterlik algılarıdır (Larson ve Daniels, 1998 Okul psikolojik danışmanlarının yeterlik algılarının incelendiği araştırmalarda; temel rol ve görevlerini, bilgi verme görevini, görüşme tekniği ve müşavirlik rollerini yerine getirmede, öğrencilerin günlük konularla ve daha yüzeysel/durumsal problemlerle baş etmelerine yardımcı olma konusunda, grupla psikolojik danışma uygulamalarında kendilerini yeterli gördükleri (Örneğin; Aydemir-Sevim ve Hamamcı, 1999;Furey, 2015;Nazlı, 2007;Uzbaş, 2009;Pamuk, 2012); yetenek testi uygulama-değerlendirme konularında, sınıf rehberliği ve program yönetiminde, kronik ve derin davranışsal ve psikolojik sorunları olan öğrencilere yardım etmede, çocuk istismarı, intihar ve ebeveynleri kronik hasta olan çocukların durumlarıyla başa çıkmada ve şiddet sorunlarıyla baş etmede (Örneğin; Allen ve diğ., 2002; Aydemir-Sevim ve Hamamcı, 1999;Furey, 2015;Nazlı, 2007) kendilerini yetersiz algıladıkları belirlenmiştir. Ayrıca alan yazında okul psikolojik danışmanlarının bireysel psikolojik danışma uygulamaları konusunda kendilerini hem yeterli (Pamuk, 2012) hem de yetersiz gördüklerine dair (Aydemir-Sevim ve Hamamcı, 1999) çalışmalar bulunmaktadır.…”
Section: Okul Psikolojik Danışmanlarının çOcukla Psikolojik Danışma Yunclassified
See 2 more Smart Citations
“…In Turkey, psychological counsellor candidates take group guidance/counselling skills lessons without passing through such a process. In a study conducted by Pamuk (2012) psychological counsellors reported that they did not manage a psychological counselling group in their institutions after graduation. The inclusion of practical training courses at the university may increase group counselling leadership skills of students.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%